Direktlänk till inlägg 18 september 2011

Tågluffresa 2011 del 4 - Rundvandring i Luxembourg

Av Yujin Zhang - 18 september 2011 12:23

Efter en rejäl frukost där utbudet var bättre än de flesta 2/3-stjärniga hotell (och fräscha lokaler främst av allt) var det dags att spendera dagen på att utforska staden Luxembourg.Vi börjar med en bild på vandrarhemmet; den måste vara som sagt nybyggd, eller åtminstone nyrenoverad. €19 p/p/natt inkl. frukost - billigare än så kommer man nog inte iaf vid högsäsong och bokning på plats.


Eftersom tanken var att köpa en 24-timmarsbiljett för €4,50 bestämde vi oss att det var lika bra att köpa biljetten redan på bussen vid hållplatsen utanför vandrarhemmet och på så sätt slipper vi bära ryggsäcken och gå till jvstn (vilket iofs är inte så långt men lite bökigt att tränga sig förbi all människor på Luxembourgs smala gator).


En stund senare klev vi av vid järnvägsstationen och letade efter förvaringsboxarna. Skyltarna ledde oss till platformen och vidare till det vita huset till vänster på bilden. Nån förvaringsboxar hittade vi inte, snarare en person som stod bakom en disk och tog hand om väskorna. Ett littet kvitto fick vi tillbaka där det stod summan som ska betalas när vi hämtar ut väskorna, dock senast kl21 samma dag.


Nåja, nu var det dags att digga lite bussar. Denna gata (med jvstn mitten av bilden) var nån sorts av huvudgata där de flesta bussar tog för att komma till "centrum" så vi gick längs gatan till centrumet.


I Luxembourgs lite äldre delar kunde man såklart hitta - ja - turister! Främst japaner denna gång. Ingen bussar går i detta kvarter och lugnt, fritt från buller och andra oljud jmf med resten av Luxembourgs centrum.


Och då var det dags att åka lite bussar efter ha fotat minst en bild av varje bussmodell. Irisbus av olika modeller verkar dominera bussflottan i denna stad och förutom dem finns även Scania OmniCity, MAN, Setra, Merca och Neoplan. Ingen Volvo verkar trafikera denna stad..


Dessa Irisbus verkar ha motor från Renault och konstruktionen påminner ganska mycket om Renaultbussar i Frankrike. Observera bakmotorn som tar upp hela "bakväggen".


Universitetsområdet i Luxembourg. Alla bussar som spårvagnskonduktören och bussförare från Keolis fick åka i denna stad hade fungerande AC och temperaturen var ändå bra över 25 grader. Bussoperatörerna i Stockholm och SL kanske borde åka hit och kolla hur det ska gå till?


Efter besöket till Universitetsstaden var det dags att åka stadens längsta tätortslinje, som bl.a passerar flygplatsen (behöver landet verkligen en flygplats?)...


...och hamnade i nån by nånstans i utkanten av Luxembourg ville.


På vägen tillbaka till centrum behövde båda en pisspaus varför det blev avstigning här...


... efter ha sett bajamaja som syns till vänster. Observera hagstighetsskylten (eller klistermärke?) på stolpen till höger. Här mitt i solen var temperaturen bra över 30 grader och vindstill. Tur man hade vatten så det räckte.


Nåja, det blev lite mer bussåkning och de flesta linjer hann åkas. Senare på eftermiddagen blev spårvagnskonduktören sugen att åka till "John F Kennedy-Platz" och efter lite motorvägsåkning hamnade vi tydligen i Europa politiskt centrum. Halva EUs faciliteter verka ligger i detta område.. Och inte bara halva EUs, utan halva bussnätet i landet Lxembourg verkar också stanna vid denna hållplats.


Nästa stopp blev nån "P+R"-ställe, dvs park n ride, alltså infartsparkering. Det är ganska popis i landet; många bussar hade destinationer som började med "P+R".


Och så tillbaka till jvsten för 50:e gången samma dag. Nu har de hunnit spärra av huvudgatan då Tour de France skulle tydligen passera staden denna dag.


Bussarna fick vända och köra tillbaka samma väg de kom.


Ett snabbt besök till mataffären för att köpa middag blev det innan vi hämtade baggaget.


För snart är det ombordsstigning på tåget. 19:30 mot Nice!


Tåget bestod av franska vagnar av olika typer.

Hälften av tåget hade dessutom destination Portbou i Spanien, vilket skylyten i väntsalen inte upplyste om.

Ganska långt tåg var det också, hela 16 vagnar om det var rätt räknat.


Såklart hade vi sista vagnen och fick därför gå hela tåglängden...


Den obligatoriska diggarbilden.


O en bild på hela tåget som verka aldrig ta slut.


Interiörbild på vagnen. Väldig 70-talskänsla i vagnen och toa bestod av ett rör som rann ner till banvallen. Kanske därför hela Luxembourgs station luktade piss?


En del av tågflottan i Luxembourg med franska vagnar närmaste oss.

Kvällssolen precis efter vi korsade gränsen till Frankrike.


I Nancy fick tåget stå över en timme troligen pga det vi i Sverige kallar för "invänta anslutning" på TGV-tåget till vänster. En timme efter tidtabell drog vi vidare söderut, nu vagnen fylld till sista platsen.


 
ANNONS
 
Ingen bild

Margareta

5 november 2011 08:00

Kul resa! Jag har bott i Luxembourg så känner igen mig. De har fräscha bussar tycker ja själv!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yujin Zhang - 14 november 2011 22:27

Under det senaste dygnet kunde man läsa lite överallt om händelsen som inträffade förra veckoslut då en kvinna ska ha fastnat vid mittendörren med barnvagnen utanför bussen och bussen ska ha ”kört iväg” (enligt DN). Jag har pratat med bus...

Av Yujin Zhang - 29 oktober 2011 21:14

Nu har det hunnit bli 30 juli och nationaldagen i Schweiz närmar sig (1 aug). Att fira Schweiz nationaldag stod dessvärre inte med på schemat utan ikväll ska det åkas tåg. Men vi backar några timmar och ser vad denna lördag juli anno 2011 har att bju...

Av Yujin Zhang - 26 oktober 2011 20:37

På sista avsnittet klev Spårvangskonduktören och Bussförare från Keolis ombord på nattåget med destination södra Frankrike. Under nattens gång har det varit livligt på vagnen där vi satt, som bestod 90% av folk på ett och samma ursprung och pratade e...

Av Yujin Zhang - 25 augusti 2011 12:07

Då fortsätter vi med resan. Dagen innan har vi åkt runt i Hamburg och diggat lite bussar och avslutade kvällen med mat på Reeperbahn och hemgång runt kl22. Under timmarna vi var borta visade det sig att de snygga britiska brudar har checkat ut och is...

Av Yujin Zhang - 21 augusti 2011 16:18

Kvällen innan avslutade med ett besök på Reeperbahn och efter en mindre god natts sömn (sovsalen bestod av 8 sängar och såklart snarkade en av gästarna mer än B9S med motorfläkt). Vi började dagen med att handla frukost på Lidl som låg inne i station...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se