Direktlänk till inlägg 21 augusti 2011

Tågluffresa 2011 del 2 - Sightseeing i Hamburg

Av Yujin Zhang - 21 augusti 2011 16:18

Kvällen innan avslutade med ett besök på Reeperbahn och efter en mindre god natts sömn (sovsalen bestod av 8 sängar och såklart snarkade en av gästarna mer än B9S med motorfläkt). Vi började dagen med att handla frukost på Lidl som låg inne i stationen Altona och därefter övertalade jag Bussföraren från Keolis att ta en sväng till stationsområdet och kolla om det fanns någonting spännande där.


  

Kolla vad vi hittade! Ett biltåg från okänt ort har precis kommit till Hamburg Altona och avlastning av bilarna pågick.


  

Hamburg Altona tillhör en av stationerna på kontinenten där man erbjuder biltågsservice med destinationer som Munchen, Wien mfl. Tanken är alltså att man kan ta med sig bilen på semestern (eller affärsresa?) och under nattfärden sover resenärerna i ligg- och sovvagnarna längre fram i tåget. En grej som Spårvagnskonduktören undrade över var hur man löste problemet med växling. Eftersom tåget backas in (för att få bilvagnarna i slutet) betyder detta att nån gång måste man växla om så att bilvagnarna hamnar "längst fram" lagom till slutdestinationen så att man kan lasta av bilarna i rätt håll (annars hamnar dom längst bak ju).


  

Nåja, det gällde att inte stirra för länge på avlastningen - vi har ju resten av Hamburg att upptäcka. Några steg senare hamnade vi utanför stationsbyggnaden där bussterminalen låg och det var dags att digga lite bussar.


  

Tyvärr var utbudet på bussmodeller inte så värsta stort i Hamburg utan det mesta bestod av Citaro kort- och ledvagnar av olika årsmodeller. Någon enstaka gång såg vi lite äldre MAN-bussar.


  

Då tänkte vi att köpa 24-timmarsbiljett och upptäcka resten av Hamburg istället med förhoppningen att hitta lite mer variation på bussmodeller. Under tiden vi var där så var det nån sorts strejk i trafiken med oregelbunden trafik, men vi märkte inte av nåt problem. Till Ohlsdorf åkte vi och sedan buss till Barmbak där en del äldre bussar kunde hittas.


  

Efter ha diggat bussar i några timmar tyckte Spårvagnskonduktören att det var dags att åka lite tunnelbana och besöka Hafen. Efter lite åkningar hit o dit med S-Bahn och U-bahn hamnade vi i Landungsbrucken...


 

...och tog en promenad längs vattnet som en del av "måste göra"-grej när man är i Hamburg.


För drygt 2½ år sen var Spårvagnskonduktören i Hamburg under några varma dagar i mars som en del av "språkresa" i tyska 4. Första dagen tog vi elever från Sverige och värdarna i Tyskland en promenad just längs denna sträcka.

  

Och då denna gång kändes det som en bra ide att göra om det med Bussföraren från Keolis eftersom det visar ändå rätt många sidor av Hamburg.

  

Inga hundar på gräsmattan?

  

Efter ett antal besök i Hamburg tidigare så kan man innerstaden hyfsat bra men bestämde att följa skyltarna iallafall bara för att se om man kommer till dit vi vill..

  


Och voila! Vi hamnade visst i Venedig...eh...Rathaus. En del av Hamburg påminner faktisk lite om Venedig, fast med nyare byggnader då.. 


  

Det var varmt och kvavt ute så vi bestämde oss att åka lite S-Bahn och hoppas på att hitta nån trevlig ort att digga lite bussar i. Till slut stod det mellan Wedel eller Pinneberg men efter lite titt i kartan visar det sig att Wedel påminnde oss väldigt mycket om Hässelby strand, dvs banan tar slut mitt i ett bostadsområdet utan nån vidare förbindelse längre bort, bara matarlinjer. Pinneberg däremot gav mer en känsla av Märsta, där regionaltågen stannar och ett större utbud av matarbussar.


Huset till vänster är stationshuset för S-Bahn och ungefär vid cykelställetfinns stoppbocken där S-Bahn stannar. Bussterminalen ger en känsla av Orminge centrum, dvs bara en raksträcka med ett par hållplatser, varför det blir ganska trångt när alla matarbussar ska avgå samtidigt efter en ankommande S-Bahn. Här hittade vi fö även en fyrsiffrig linje, linje 6664!

  

70 meter bort har vi det "riktiga" stationshuset Pinneberg för RE. Väntsalen var lika övergiven som vilket stationshus som helst i Norrland...

  

En timme senare och lite mer diskussion om huruvida man skulle åka matarbussen till Wedel och S-Bahn till Altona bestämde vi att ta raka vägen till Altona istället och besökte Lidl ännu en gång för att handla mat inför morgondagens tågresa. Denna gång hittade jag denna flaska 1.75L jäger men det var inte det smidigaste att ha med i baggaget tyckte vi. Priset var däremot absolut inget problem...

  

Klockan lite efter 18 och det blev lite allmänt segt så det blev en vandring till stationsområdet, sätta sig på första bästa bänken med en öl i handen och digga lite tåg. Eller rättare sagt, känna sig som en äkta alkis.

  

Stege till höger används för biltågen när passagerare ska kliva på/av från övervåningen på bilvagnarna.

  

Nämen kolla! Nu kommer kvällens avgående biltåg!

  

Det var väldig många personer i orange värselkläder...så många samtidigt har man aldrig sett i Sverige. Denna gång var det vagnar från österrikiske ÖBB med tåg till Wien.

  

En stund senare kom även biltåget till Munchen med DBs vagnar.

  

Utanför stationshuset såg det ut så här..

  

Vänder man på ryggen ser man kön med bilar. Frågan är om det är "först in först ut" eller "först in SIST ut"?

  

Nu var det kväll och Spårvagnskonduktören var sugen på Gyros men det var inte lätt att hitta ett ställe som serverar Gyros med Pommes i Altona (eller Hamburg öht). Ett säkert kort var däremot Reeperbahn där gatorna är fyllda med antingen strippklubbar eller ja...gyrosställe.

  

Bussföaren från Keolis har under dagen tjatat om att prova ölen med Cola och efter många besök i olika butiker hittade vi till slut flaskan. Spårvagnskonduktören däremot var lite sugen på shotta kleiner Feigling ("Little Coward") som han prövda förra gången han var i Tyskland. Vad smakar Kleiner Feigling? Jo, tänk er vanlig vodka och en matsked med socker.


Med alkohol i blodet avslutade vi denna kväll hemgång relativ tidig, nästa dag börjar redan om några timmar!  


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yujin Zhang - 14 november 2011 22:27

Under det senaste dygnet kunde man läsa lite överallt om händelsen som inträffade förra veckoslut då en kvinna ska ha fastnat vid mittendörren med barnvagnen utanför bussen och bussen ska ha ”kört iväg” (enligt DN). Jag har pratat med bus...

Av Yujin Zhang - 29 oktober 2011 21:14

Nu har det hunnit bli 30 juli och nationaldagen i Schweiz närmar sig (1 aug). Att fira Schweiz nationaldag stod dessvärre inte med på schemat utan ikväll ska det åkas tåg. Men vi backar några timmar och ser vad denna lördag juli anno 2011 har att bju...

Av Yujin Zhang - 26 oktober 2011 20:37

På sista avsnittet klev Spårvangskonduktören och Bussförare från Keolis ombord på nattåget med destination södra Frankrike. Under nattens gång har det varit livligt på vagnen där vi satt, som bestod 90% av folk på ett och samma ursprung och pratade e...

Av Yujin Zhang - 18 september 2011 12:23

Efter en rejäl frukost där utbudet var bättre än de flesta 2/3-stjärniga hotell (och fräscha lokaler främst av allt) var det dags att spendera dagen på att utforska staden Luxembourg.     Vi börjar med en bild på vandrarhemmet; den måste var...

Av Yujin Zhang - 25 augusti 2011 12:07

Då fortsätter vi med resan. Dagen innan har vi åkt runt i Hamburg och diggat lite bussar och avslutade kvällen med mat på Reeperbahn och hemgång runt kl22. Under timmarna vi var borta visade det sig att de snygga britiska brudar har checkat ut och is...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se